Internetni bonton

Kako se morate obnašati, kaj morate naresti pred objavo, kako odpreti nov topic.... V nasprotnem primeru vas doleti kazen.

Internetni bonton

OdgovorNapisal/-a Skye dne 24 mar 2008, 19:44

Povzeto s strani safe.si

Netiquette - Bonton kibernetičnega sveta – pravila obnašanja pri komunikaciji preko interneta. Na forumu so zbrani uporabnik širšega geografskega in demografskega okolja, zato se spodobi, da se tudi na internetu, kjer smo pod varno masko svojega psevdonima, vedemo skupnosti primerno.


Bodi človek
 • Nikoli ne pozabi, da lahko s svojim sporočilom koga prizadeneš. Ni lepo prizadeti čustev nekoga drugega, ki ga morda sploh ne poznaš. Zlato pravilo, ki so te ga učili starši in učitelji, je preprosto: »Obnašaj se do drugih tako, kot bi želel, da se drugi obnašajo do tebe«. Predstavljaj si, kako bi se počutil, če bi bil v koži tistega, ki ga napadaš. Stoj za svojimi stališči, pri tem pa pazi, da ne prizadeneš drugih.

Na spletu se ravnaj po enakih standardih kot v resničnem življenju
 • V resničnem življenju nas je večina poštenih, prijaznih in kooperativnih. Morda tudi zato, ker se le bojimo posledic svojih dejanj in kazni zanje. Naj bo tako tudi na spletu.
 • Dvakrat premisli, preden javno objaviš informacije o sebi ali kom drugem. Če pišeš o drugi osebi, naj bodo informacije preverjene in takšne, da ne bodo spravljale v težave njega ali tebe.

Spoštuj čas drugih
 • Povsem v redu je, če misliš, da je to, kar ta trenutek počneš najpomembneje na svetu, toda ne pričakuj, da bodo enako mislili tudi drugi. Dodaj svoje sporočilo v temo s primernim naslovom in vsebino. Poskušaj se vzdržati neumnih in provokativnih vprašanj.
 • Preberi ostala sporočila na temo, o kateri želiš pisati. Razmisli, če bi bilo bolje poslati zasebno namesto javnega sporočila.
 • Če se ne strinjaš z debato, ki teče v posamezni temi, pa za to nimaš pravih argumentov, ne trati časa sebi in drugim s pisanjem, kako neumni so predhodni pisci in kako zgrešeno je njihovo mnenje.

Potrudi se, da se boš pokazal v najboljši luči
 • Preden pošlješ sporočilo, se prepričaj, da je slovnica čim bolj pravilna in da ima celotno sporočilo smisel.
 • Vsak lažje in hitreje prebere slovnično pravilno besedilo, zato po nepotrebnem ne otežuj branja sporočila drugim.

Deli svoje znanje z drugimi
 • Ponudi svoje znanje in pomagaj z odgovori tistim, ki postavljajo vprašanja.

Pomagaj obdržati spore pod kontrolo
 • Ne piši v sporno temo, če tvoje pisanje ne bo podprto z argumenti in ne bo pripomoglo k pomiritvi.
 • Nadležni so večni prepirljivci in internetni bonton prepoveduje serije srditih sporočil, ki si jih izmenjata večinoma le dva, včasih trije uporabniki, ki direktno napadajo drug drugega. Takšen način lahko spodkoplje prijaznost in kredibilnost celotnega foruma. Vsekakor je takšno početje nepošteno do drugih uporabnikov.

Spoštuj zasebnost drugih
 • Ne beri tujih zasebnih sporočil, če se ti ponudi priložnost. Ne nadleguj drugih. Gotovo te ne mika pogledati v kolegov predal. Seveda te tudi nima kaj zanimati, kaj piše v njegovem elektronskem predalu. Niso pa vsi taki kot ti in marsikdo bi pogledal in prebral.

Ne zlorabljaj moči, ki jo imaš
 • Več kot imaš moči, bolj je pomembno, da je ne zlorabiš. Nekateri ljudje v elektronskem svetu imajo več moči kot drugi. Primer so moderatorji in administratorji. Dostop do informacij in večja moč jim še ne dajeta pravice, da ju lahko izrabljajo.

Odpusti drugim njihove napake
 • Tudi ti si bil nekoč novinec. Če si se odločil nekoga obvestiti o njegovih napakah, stori to raje zasebno. Zavedaj se, da morda sam ne ve, kako je prav.


Čeprav zgoraj navedena pravila niso obvezujoča - so le nasveti, kak se primerno obnašati, pa administratorji in moderatorji foruma želimo, da bi se v kar največji meri upoštevala.
Ali bi vi v prestižni restavraciji jed pograbili z rokami? Kršenje teh pravil je enako. Nihče vas ne bo kaznoval, prav vsem pa bo neprijetno - še najbolj pa vam.
Uporabniški avatar
Skye
Podkupuje z lučkami... profesorje!
 
Prispevkov: 2480
Pridružen: 06 avg 2006, 23:10

Vrni se na PRAVILA!

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 1 gost

cron