0
Lifestyle
Naruto the Translator STAFF Pred 1 letom

Japonsko združenje za vreme je ustvarilo nove besede za neizprosno poletno vročino

Japonsko združenje za vreme je ustvarilo nove besede za neizprosno poletno vročino

Včasih "atsui!" preprosto ni dovolj.

 

V japonščini se beseda vroče (kot vroče vreme) izgovori kot atsui. Toda ko nastopi dan ali noč, ki sta zares vroča, obstajata za to frazi, ki jih je sprejela sama vlada.

 

Sodeč po Japonski meteorološki agenciji (le-ta je del Minstrstva za okolje, infrastrukturo, promet in turizem), če temperature narastejo preko 35 stopinj celzija, lahko takšne razmere okličemo za moushobi ali grozno vroč dan. Če ponoči živo srebro ne pade pod 25 stopinj, imamo nettaiya ali tropsko noč.

 

▼ Na žalost vlača še ni sprejela zakona za distribucijo izrednih tropkih napitkov ob "tropskih nočeh".

 

Kaj pa, ko postane še bolj vroče? Vladna terminologija se konča pri mejah 35/25 stopinj, zato je Japonsko združenje za vreme, nevladna meteorološka organizacija, samo iznašlo nove fraze s pomočjo ankete, ki so jo razdelili med 140 člani združenja.

S podanimi odgovori je organizacija predložila, da dneve s temperaturo višjo od 40 stopinj celzija lahko okličemo za kokushobi (krute vroče dni).

 

In tiste dni, ki gredo preko nettaiye? Japonsko združenje za vreme se je odločilo, da postavi stvari preprosto in orisno, anketa je namreč odločila, da noči, ki ne padejo pod 30 stopinj povzamemo za chounettaiya ali super tropske noči.

 

Na srečo niti kokushobi niti chounettaiya nista pogosta na Japonskem. Od modernega pričetka spremljanja vremena leta 1875 je bilo zabeleženih le 67 primerov temperatur nad 40 stopinjami celzija na 32 lokacijah, večinoma v regijah Kanto in Tokai na vzhodu Japonske. Super tropske noči so še redkejše in so se pojavile le petnajstkrat na enajstih lokacijah, skoraj vse v regiji Hokuriku, ki leži na severni strani Honshuja (Prefektura Niigata je zabeležila sedem primerov chounettaiya, nobena druga več kot dveh).

 

Toda podatki pravijo tudi, da je bilo pred leto 2000 le osem primerov kokushobija, od 2018 pa so jih namerili kar štirideset, najnovejšega junija letos. Preden se zaključi poletje, znajo nemara zabeležiti še kakšnega in Japonsko združenje za vreme javnost svari, da se primerno zaščiti pred visokimi temperaturami, se redno hladi in poskrbi za hidracijo.

 

  1. Novice
0 Share