0
Lifestyle
Naruto the Translator STAFF Pred 4 leti

Je primerno ugrizniti v nudlje, ko jih jeste?

Je primerno ugrizniti v nudlje, ko jih jeste?

Srkanje je norma v japonski restavraciji z nudlji, toda se spodobi, da pregriznete nudlje, če jih ne morete pogoltniti?

Ena prvih stvari, ki jih boste slišali v pogovoru o japonski jedilnih navadah je, da se spodobi oziroma je celo olikano, da glasno srkate nudlje, ko jih jeste. Ni pomembno, ali gre za ramen, sobo ali udon. Japonske nudlje je potrebno srkati, zvok ponazarja da uživate v jedi.

Toda ko prenehate srkati, boste morda odkrili, da ste v usta položili več kot lahko pogoltnete. Kaj vam je storiti? Je prav, da pregriznete nudlje in spustite preostali del nazaj v skledo?

 

Eden izmed japonskih ženskih spletnih portalov Girls Channel pravi, da se to ne spodobi

 

“Nekateri bodo rekli, da sem preveč striktna, ampak ni mi všeč, ko ljudje ne posrkajo vse nudlje, jih pregriznejo in spustijo nazaj v skledo. Tudi če je oseba dobra, mi bo uničilo predstavo o njih.”

 

Ostali so na objavo reagirali s sledečimi komentarji:

 

“Tudi jaz to sovražim”
“Spomnim se, da je nekdo rekel nekaj podobnega na televiziji in moram se strinjati. Ni videti uglajeno, zato pazim, da vedno poberem toliko nudljev, kolikor jih lahko posrkam naenkrat.”
“Videti so prej kot živali, ki hlastijo po hrani, kot ljudje, ki uživajo v jedi.”
“Moja mama počne to in resno me spravlja ob živce.”

 

Toda velika večina pravi, da nima težav z grizenjem sredi srkanja. Prvotni komentar je prejel 1030 glasov nestrinjanja in 608 strinjajočih glasov. Pregriznite-če-želite skupina pravi:

 

“Vau, smo pa izbirčni!”
“Eh, včasih so nudlji bolj vroči kot pričakuješ ali pa s palčkami pobereš več kot si hotel. Ni potrebno izgubljati živcev zaradi tega.”
“Niti malo me ne moti. Nikoli ne gledam tako pozorno, kaj ljudje počnejo med jedjo.”
“Če so nudlji zelo dolgi, jih je nemogoče vsrkati.”
“Moj jezik je zelo občutljiv, zato ne morem vsrkati veliko naenkrat.”

 

Zdi se, da je za večino japoncev grizenje nudljev primerno, le nekateri občutljivi ljudje se ne strinjajo. Toda zapomniti si moramo dve zelo pomembni točki.

Prvič, če boste ugriznili v nudlje, ne dovolite, da padejo nazaj v skledo. Juha lahko pljuskne in polijete mizo ali druge med jedjo. Namesto tega raje zadržite nepojeden del na paličicah in jih nežno položite nazaj v skledo, kot bi položili dojenčka v zibelko. Na splošno je dobro, da nudlje držite na paličicah, tudi ko jih srkate, saj tako ne polesavajo kot plesalec tanga.

In drugič, čeprav večina nima problema s tem, da vrnete nudlje v skledo, se tega izogibajte, ko vam jih iz svoje sklede za pokušnjo ponudi prijatelj. Če jih je pripravljen deliti, vzemite le toliko, kolikor lahko vsrkate naenkrat in vrnite uslugo z lastno skledo.

  1. Novice
0 Share